I rollspel kan du vara vem du vill

Rollspel är något vi människor ägnat oss åt i alla tider. För barn är det naturligt att med inlevelse och energi ikläda sig olika roller i leken. I rollspel kan du vara vem du vill och många vuxna fortsätter att leka på detta sätt. Det finns många olika hobbys som bygger på att man går in i olika roller.

Vid datorn eller runt bordet

Rollspel kan vara en särskild kategori av spel för datorer. Dessa kan spelas både ensam och tillsammans med andra som man möter online. Möjligheten att göra val och att uttrycka sig är begränsade av spelet man spelar och det är inte alltid rolltagande som är det viktigaste när man spelar den typen av spel.

Rollspel är även namnet på en hobby som fick fäste i slutet av 80-talet och som nu tycks gå mot en ny storhetsperiod. Bordsrollspel innebär att en spelledare agerar historieberättare och att en grupp spelare gör rollpersoner åt sig som kan ha vilka yrken och egenskaper som helst som passar in i spelvärlden.

Hitta dig själv genom rollspel

I rollspel kan du vara vem du vill och många som prövar fylls av en känsla av egenmakt. Vilka vi är, är inte så självklart utan vi har möjlighet att uttrycka oss på sätt som ligger långt bortom vår vanliga persona. Av det följer att man faktiskt, i någon mån, kan välja sina egna egenskaper. Inte bara i rollspelens värld utan även annars. En blyg person som spelar en modig och utåtagerande roll kan ta med sig erfarenheten och lära sig något viktigt.

I rollspel kan du vara vem du vill

Live rollspel är en avancerad form av rollek där arrangörerna skapar ett drama där scenografin man har omkring sig är en del av spelet. Det finns exempel på spel som utspelat sig i 1920-tals miljö där man hyrt en herrgård med möbler från den epoken och serverat tidstypisk mat. I rollspel kan du vara vem du vill, smaka på den tanken… Det är faktiskt en ganska fantastisk hobby. Både rolig och utvecklande på samma gång.

Rollspel är lek som utvecklar

I rollspel kan du vara vem du vill och det finns idag väldigt många olika sätt att testa detta. Många är bekanta med dataspel som bygger på att man sköter en eller flera karaktärer på skärmen men det finns också möjlighet att spela andra runt ett bord med en spelledare. Live rollspel är den mest sofistikerade och krävande formen av rollspel. Samtidigt ligger det väldigt nära en form av lek som är naturlig för alla barn. Att det är en lek behöver inte betyda att det inte kan vara allvarligt menat och väldigt utvecklande.